iSwipe kan het uitvoeren van onderzoek naar leefbaarheid van jouw vereniging, plaatselijk belang of gemeente uit handen nemen. Leefbaarheidsonderzoek biedt gemeenten inzicht in de leefbaarheid van een gemeente. Dat inzicht kan gebruikt kan worden bij het ontwikkelen van een dorps- en omgevingsvisie. Merk je dat je hier wel extra handjes bij kan gebruiken? iSwipe biedt op maat hulp bij het ontwikkelen, uitvoeren, analyseren, rapporteren en presenteren van het onderzoek.
*Alle stappen binnen het leefbaarheidsonderzoek, zijn allemaal optioneel af te nemen.
Ontwikkelen van een vragenlijst
1Samen met het bestuur en/of de organisatie wordt een vragenlijst ontwikkeld met thema’s die passen bij het desbetreffende vraagstuk van de gemeente. De vragenlijst kan zowel online als offline (hardcopy) afgenomen worden. De voorkeur van iSwipe gaat uit naar zoveel mogelijk ‘online’ in het kader van duurzaamheid. Echter zijn sommige (doel)groepen niet in staat om een online vragenlijst te beantwoorden, daarom is er ook de mogelijkheid tot offline-onderzoek.
Werving van respondenten leefbaarheidsonderzoek
2 iSwipe heeft ervaring met het bereiken van respondenten via de online en offline kanalen. Bij online kanalen kan gedacht worden aan het versturen van de enquête via e-mail en andere social media. Bij offline kanalen kunnen respondenten benaderd worden bij een plaatselijke supermarkt of buurthuis, maar ook huis-aan-huis verspreiding van de enquêtes is mogelijk. Wij denken graag mee om op een creatieve manier zoveel mogelijk respondenten te bereiken. Ons streven is een minimale respons van 10% van de inwoners.
Analyseren van vragenlijsten leefbaarheidsonderzoek
3 iSwipe zorgt dat ingevulde vragenlijsten geanalyseerd worden. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van het statistiek programma SPSS. De resultaten van het onderzoek kunnen op een overzichtelijke manier in grafieken worden afgelezen.
Rapportage vragenlijst leefbaarheidsonderzoek
4Als de onderzoeksfase is afgerond, zal er een relevante rapportage van de resultaten gemaakt worden. Uiteraard worden aan de rapportage ook de conclusies en aanbevelingen van het leefbaarheidsonderzoek toegevoegd. Deze rapportage vormt de basis voor jouw dorpsvisie.
Presenteren resultaten leefbaarheidsonderzoek
5iSwipe zal de resultaten van het onderzoek aan het bestuur en/of organisatie presenteren. Het is gangbaar om de resultaten te presenteren op de algemene leden vergadering gedaan, zodat ook de inwoners betrokken worden en inzicht krijgen in de resultaten. Tijdens deze presentatie is er ruimte en gelegenheid tot het stellen van vragen.
Ben je benieuwd geworden wat iSwipe voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met iSwipe.
