Top

iSwipe

Nieuws & kennisdeling met betrekking tot iSwipe, Sales en Onderzoek

Salestip beter contact

9 tips voor succesvol contact

Door beter contact met anderen kun je veel meer uit een relatie halen. Echt contact met anderen is niet altijd even makkelijk. Hieronder zijn tips om succesvol contact te hebben met anderen om je heen of voor zakelijk gebruik.

1. Jezelf zijn

Alleen jij kan jezelf zijn en niemand anders. Als je echt contact wil met iemand, wees dan bereid om jezelf te zijn. Dit geeft je niet alleen de ruimte om vrijer te praten, maar je zult ook merken dat anderen ook eerder zichzelf zijn.

2. Actief Luisteren

Luisteren is leuk, maar actief luisteren is fantastisch! Door andersmans zinnen te herhalen en te parafraseren, heb je zijn woorden echt tot je genomen en kun je er actief op ingaan. Reageer niet te snel, maar denk na voordat je zelf wat zegt.

3. Geen vooroordelen

Als je al een mening hebt over een ander voordat je met diegene in gesprek gaat, kun je iemand niet objectief beoordelen. En zo moeilijk is het niet: praat eerst met die persoon en baseer je oordeel op het gesprek dat je hebt.

4. Wees open voor de mening van een ander

Het kan voorkomen dat iemand iets zegt waardoor je fel de discussie aan wilt gaan om je eigen mening te verdedigen. Wees eerst open voor de suggestie van de ander en probeer te achterhalen waarom iemand zo denkt. Goed luisteren is de sleutel hierbij.

5. Een gemeend complimentje

Een compliment aan iemand geven, daar kun je het ijs mee breken en een gesprek starten. Het is wel belangrijk dat je compliment oprecht is. Ongemeende complimenten zijn dus een no-go. Om een echt compliment te geven, kun je kijken naar iets wat je aanspreekt. Ook een doorvraag na een complimentje is een goede gespreksstarter.

6. Laat de ander spreken

Een gesprek wordt het best beoordeeld door de persoon die het meest aan het praten was. Dit komt omdat iedereen graag dingen over zichzelf wil delen. Door iemand de juiste vragen te stellen en actief te luisteren, kun je een gesprek makkelijk op gang houden.

7.Leg nadruk op overeenkomsten

Waar kun je beter met iemand over praten dan iets wat je overeenkomstig deelt? Nou niet veel dingen. Overeenkomsten zijn leuke dingen waar je makkelijk over kan praten. Daarnaast vertellen we graag over onszelf en dus ook over de dingen je gemeen hebt met een ander.

8. Gebruik iemands naam

Een naam is heel uniek voor jezelf. Je hele leven word je er al mee aangesproken door mensen die je kennen. Ook voor je gesprekken is het erg belangrijk dat je iemands naam kunt noemen, omdat je daarmee persoonlijk die persoon kan aanspreken.

9. Laat iemand over zichzelf praten

Onderzoek laat zien dat mensen een gesprek als prettig ervaren als ze zelf het meest aan het woord zijn. Daarom is onze laatste tip logischerwijs dat door een goede vraag over iemand zijn situatie of ervaringen, kun je niet alleen interessante informatie verkrijgen, maar er ook voor zorgen dat de ander veel aan het woord is.

Met deze tips ben je er niet alleen, kennis is niet hetzelfde als begrip. Door veel te oefenen en respect te hebben voor de personen met wie je praat, kan je deze tips omzetten naar een daadwerkelijk goed gesprek. Zo’n vaardigheid vergeet of verleer je niet gauw!

You don't have permission to register