Top

iSwipe

Nieuws & kennisdeling met betrekking tot iSwipe, Sales en Onderzoek

Improvisatie salesgesprek

Improvisatie: een kwestie van oefening en voorbereiding

Gesprekken gaan niet altijd zoals je verwacht. Daarom is het belangrijk dat je goed in kunt spelen op de persoon tegenover je, maar niet iedereen is goed in improviseren. In dit artikel leg ik uit te hoe improvisatie niet altijd een aangeboren kwaliteit is, maar wel iets is wat je kunt leren.

Als iemand met je praat over een onderwerp waar je niks van af weet, is het sowieso al erg moeilijk over te praten, laat staan om erover te improviseren. Mijn eerste tip helpt je hierbij.

1. Weet waar je het over hebt.

Wanneer je zorgt dat je genoeg over een onderwerp afweet, kun je op vrijwel alle verschillende reacties inspelen. Stel je voor iemand begint over voetbal en jij bent er zelf geen fan van, dan zou je denken dat het een lastig gesprek word voor je, als je daarentegen iets weet over een transfer of over de wedstrijd die recent gespeeld is, kun je inspelen op het gesprek wat je hebt. Door er een mening over te geven, kan het al gauw lijken of je er in ieder geval een beetje verstand van hebt. Het zorgt er ook voor dat de persoon tegenover je verder over zijn of haar onderwerp kan praten en dus zelf aan het woord is. Dat geeft jou de kans om weer meer informatie van de persoon tegenover je op te nemen, zodat je weer in kan spelen op de relevante informatie.

2. Rome is niet in 1 dag gebouwd

Het is onmogelijk om dan ook zelf in één dag van een standaard praatje om te gaan in een vloeiende improviserende gesprekspartner. Wees bewust van het feit dat je dit soort dingen moet oefenen. Zo kun je grapjes pas verwerken in je gesprek als je weet wat voor effect het heeft op mensen. Door dit geregeld te oefenen, kun je er gauw achter komen hoe mensen reageren op bepaalde informatie. Dit door je bewust te worden van de dingen die je zegt en hoe mensen er op reageren, kun je er achter komen wat wel en niet werkt in gesprek. Dat maakt het mogelijk dat je kunt leren van de effecten van je woorden en gesprekken.

3. Mimiek en imitatie komen erg ver

Baby’s gebruiken het om te wereld te begrijpen en jij kan het gebruiken om goed te improviseren. Een grapje van een ander op een tactisch moment herhalen, kan een slimme manier zijn om te improviseren. Denk maar aan een stelletje dat in de wieg naar een baby kijkt, zodra de ouders naar de baby lachen en de baby lacht terug zijn de ouders in hun nopjes. Mensen houden van gedrag dat bij elkaar past. Gebruik dat in je gesprekken.

Improviseren maakt salesgesprekken leuker, omdat je er daarmee een stukje authenticiteit aan plakt. Het leert je ook dat elk stukje informatie van pas kan komen. Wees daarom alert en blijf oefenen om die ene grappige persoon te zijn met wie je goed kunt praten.

You don't have permission to register