Top

iSwipe

Nieuws & kennisdeling met betrekking tot iSwipe, Sales en Onderzoek

Steve Mariboli Afwijzing

Salestip: omgaan met een afwijzing

Leren omgaan met een afwijzing? Je harde werken wordt weer niet beloond. Je hoort weer een ‘nee’ in een verkoopgesprek. Je merkt dat de ‘nee’ steeds meer op je gemoedstoestand gaat werken. Wat te doen met telkens weer een afwijzing? In dit artikel leg ik uit hoe jij als salesman/vrouw om kan gaan met een ‘nee’.

De ‘nee’ die je krijgt te horen, is allereerst niet persoonlijk bedoeld. Jij doet je werk namens een bedrijf of organisatie en daarnaast doe je je stinkende best. Aan de andere kant denken particulieren en bedrijven aan hun eigen zaak of wil. Zie daarom allereerst een ‘nee’ nooit als persoonlijk. Probeer deze ‘nee’ daarom buiten je zelf te zetten. Laat hem niet bij je binnenkomen en van invloed zijn op de rest van je verkoopgesprekken.

Terwijl je inmiddels naar de volgende alinea bent gegaan, wil ik echt benadrukken dat het bovenstaande ontzettend belangrijk is. Blijf bij een ‘nee’ altijd positief en bedank de desbetreffende persoon voor zijn eerlijkheid. Beter een harde ‘nee’, dan twijfelaars in deze wereld. Daarnaast is het belangrijk bij het horen van een ‘nee’ uit te zoeken wat de reden hiervan is. Dit zodat je jouw verkoopgesprek hier de volgende keer op aan kunt passen.

Een tip die je zou kunnen toepassen is door tussen de gesprekken door eens op zoek te gaan naar een ‘nee’. Hoe bedoel je? zal je misschien denken. Door op zoek te gaan naar een ‘nee’ in een verkoopgesprek verleg je de aandacht naar de altijd hebberige ‘ja’. Bovendien hou je het dan voor jezelf leuk.

Als jij overtuigd bent van jouw product of dienst, dan zal er vroeg of laat beloning komen voor jouw passie en jouw werk. Natuurlijk moet je daar hard voor werken. Echter het belangrijkste: blijf geloven in jouw ‘ja’ en zet die ‘nee’ die je te horen kreeg van je af.

You don't have permission to register